Jorick had net een gezellige avond met zijn maten gehad in een Utrechtse kroeg. De student geneeskunde loopt met een vriend naar huis en komt erachter hoe snel een leuke avond kan omslaan.

Op straat zien de twee studenten hoe twee mannen best heftig aan het stoeien zijn. Voor een vriendelijk partijtje gaat het er net wat te heftig aan toe. Met een grapje probeert Jorick het conflict tussen de mannen te stoppen. Niet de meest briljante zet, maar hij had tenslotte ook wat alcohol genuttigd. Het stoeien tussen de mannen weet hij wel te stoppen, maar nu komt één van hen agressief op hem aflopen. “Sorry, hier hebben wij geen zin in.” zegt Jorick verstandig en loopt tegelijkertijd een 10-tal meters achteruit.

De 19-jarige Jorick is een teamlid van Gracie Jiu Jitsu Gouda waar veel aandacht wordt besteed aan zelfverdediging en regelmatig voor dergelijke situaties wordt getraind. Hij is hierdoor helder van geest en denkt aan deëscaleren en wegrennen. Vanwege de aanwezigheid van zijn maatje en de angst dat de man zich tot hem zou keren besluit hij te blijven staan en de agressor verbaal te kalmeren. Helaas lukt dit niet en de grotere agressieveling overbrugt de laatste paar meters om Jorick aan te vallen. De Goudse BJJ-er reageert adequaat en gooit zijn aanvaller naar de grond met een Harai Goshi (een beenworp). Zelfs op dit moment ervaart Jorick geen stress en vangt hij zelfs gecontroleerd de val van de aanvaller iets op zodat hij niet te hard op de straatstenen valt.

gracie-jiu-jitsu-gouda_zelfverdediging-yorick-aanval-op-straat_rickson-gracie_egjjf_grappling-nogi_bjj_braziliaans-jiu-jitsu

“Mijn aanvaller had geen idee hoe voorzichtig ik met hem deed.” zegt Jorick. Tot twee keer toe stond de met-ego-gekrenkte-man op om vervolgens weer twee keer naar de grond gegooid te worden. Na de laatste worp besluit Jorick bovenop (in mount positie) te gaan zitten en de aanvaller te controleren. Ook in deze positie heeft hij de mogelijkheid om wat corrigerende stoten uit te delen, maar besluit dit niet te doen. De aanwezige vrienden sussen de boel en halen de twee uit elkaar. De agressor is nog altijd flink opgefokt, maar tegelijkertijd flink ontmoedigd om een vierde maal aan te vallen.

“Ik weet niet wat er zou zijn gebeurd als ik niet de kennis had gehad die ik van mijn BJJ-leraar Frank heb geleerd. Misschien was één van ons wel knockout geslagen, misschien had iemand wel hersenschade opgelopen, misschien had ik geen geneeskunde meer kunnen studeren, misschien had onze aanvaller niet meer normaal kunnen functioneren als hij met zijn achterhoofd op de stoeptegels was beland. Dit klinkt misschien overdreven, maar dit kan gebeuren als je niet met controle en zelfvertrouwen een gevaarlijke situatie kan aanpakken. Dankzij Braziliaans Jiu Jitsu is er niemand gewond geraakt en is er niks ernstigs gebeurd. Frank is een geweldige trainer die je leert dat je conflicten het beste uit de weg kunt gaan, maar ook wat je moet doen als een fysiek conflict onvermijdelijk is. Ik raad iedereen aan om minimaal 2 jaar Braziliaans Jiu Jitsu te leren, zodat je de basis snapt en met meer zelfvertrouwen over straat kan.”

Gracie Jiu Jitsu Gouda-instructeur Frank Strooker is trots op hoe Jorick de situatie heeft opgelost. Zijn leerling heeft slechts zo’n 1,5 jaar getraind en draagt nog de witte band, maar heeft al voldoende kennis om veilig uit een dergelijke situatie te komen. En dat hij zelfs aan de veiligheid van zijn belager kon blijven denken is erg knap.

Mensen onderschatten de kans op het meemaken van een conflict op straat, maar die kans is vrij groot. Aan Jorick’s verhaal kun je zien hoe snel je in een dergelijke situatie kunt belanden, zeker als er alcohol of drugs in het spel zijn. Braziliaans Jiu Jitsu leent zich erg goed om je hierop te kunnen voorbereiden. Wel is het belangrijk dat je zelfverdedigingstechnieken en -principes leert, en niet enkel competitieve wedstrijdtechnieken. Ik hoop dat steeds meer BJJ-scholen het belang hiervan inzien en zelfverdediging opnemen in hun lesplannen. Hoe meer mensen we kunnen helpen aan zelfvertrouwen en veiligheid, hoe beter!

gracie-jiu-jitsu-gouda_zelfverdediging-yorick-aanval-op-straat_rickson-gracie_egjjf_grappling-nogi_bjj_braziliaans-jiu-jitsu3