Afgelopen zaterdag namen Gracie Jiu Jitsu Gouda instructeur Frank Strooker en Roald Visser deel aan de EGJJF European Cup 2019 in Den Bosch. Witte bander Roald Visser daagde zichzelf uit door zijn toernooidebut te maken op 58 jarige leeftijd. En dat deed hij zeker niet onverdienstelijk.

Roald

Zijn eerste partij bestond voornamelijk uit de zogenoemde “white belt dance” waarbij beide vechters het gevecht staande hielden en het niet kwam tot een takedown. Roald probeerde de aanvalshoek te veranderen en armen door te sturen, maar zijn tegenstander hield de pogingen succesvol af. Tegelijkertijd kreeg zijn jonge rivaal ook niets bij de taaie Berkenwouder voor elkaar. Hierdoor moest de wedstrijd door scheidsrechters beslissing bepaald worden. Aangezien Visser iets aanvallender was werd hij als winnaar aangewezen.

Zijn tweede tegenstander kreeg het wel voor elkaar om Roald naar de grond te trekken. Visser wist niet te ontkomen aan de cross side controle en de opvolgende knee on belly positie. Hij verdedigde zijn armen goed en ontkwam tevens uit een spannende pakverwurging. Zijn tegenstander had niet meer in huis en moest tevreden zijn in deze finale met een overwinning op punten. Roald ging met het zilver om zijn nek naar huis.

Een enkele week eerder maakte witte bander Chris Milev zijn debuut op het nogi toernooi “King of the Boulevard”. De fitte bokser wist twee van de vijf grapplingpartijen te winnen, maar greep net naast een medaille. Chris en Roald zullen we zeker nog terug gaan zien op een volgende toernooi en motiveren zeker meer leden van Gracie Jiu Jitsu Gouda om wedstrijden te gaan vechten. De partijen van Chris zijn hier te bekijken.

Frank

Frank Strooker had meer ervaring met toernooien maar hij was sinds januari niet meer in actie geweest. Hij had een kleine poule met twee Belgische tegenstanders. En daar had hij een zware dobber aan. De start zag er hoopgevend uit. Met een aanvallende houding en een nette snelle takedown scoorde de bruine bander de eerste twee punten. Hij probeerde echter vervolgens staand de guard te passeren en raakte verstrikt in een reeks aaneengesloten aanvallen van beenklemmen waar de tegenstander zeer bedreven in was. Frank probeerde zijn hoofd koel te houden, een goede base te verkrijgen en een 50-50 guard te voorkomen. Helaas had de Belg snelle opvolgende antwoorden en was de submissie niet meer te voorkomen.

De tweede partij van Strooker was lang en zwaar. Ondanks een goede start belandde hij in een nadelige positie met een puntenachterstand van 2-8. De fysieke en mentale vermoeidheid begon al parten te spelen bij Frank, die de dagen voorafgaand aan het toernooi nog met griep en een overbelaste tennisarm had te kampen. Toch had hij de langste adem, wist hij de achterstand om te buigen naar 13-8 en zijn tegenstander zelfs met een gebogen armklem (Americana lock) te finishen. Hiermee was het zilver binnen.

Partij 3 en 4 volgden nadat de bracket voor de open gewichtsklasse was opgesteld. De winnaars van de diverse klassen vochten in deze poule om een extra podiumplek. Frank kwam hierbij uit tegen de talentvolle instructor Brandon Couwenhoven van Gracie Jiu Jitsu Alkmaar. Weliswaar een stuk lichter in gewicht, maar met zijn correcte techniek, goede balans en intelligente vechtwijze werd Strooker door Couwenhoven gedomineerd vanuit de cross side en quarter guard. Frank wist vervolgens nog maar net te ontsnappen uit een gestrekte armklem. De instructeur uit Gouda besloot van zijn gebruikelijke aanvalsstrategie af te stappen aangezien Couwenhoven daarmee zeer bekend is. Vanuit de Turtle positie lukte het Frank om Brandon’s arm op te vangen met zijn benen en na een voorwaartse rol de kimura af te maken. Hiermee stond Frank in de finale van de open klasse.

In deze finale kwam hij echter wederom uit tegen de Belg waarvan hij in partij 1 verloor. Frank wist het deze partij langer vol te houden maar werd gedomineerd door de zuiderbuur. Hij deed nog enkele verwoede pogingen om het tij te keren maar het mocht niet baten. Uiteindelijk wist zijn tegenstander wederom een enkel te pakken en daarmee het goud. Frank was na de zware dag tevreden met zijn twee zilveren plakken.

Het was wederom een leerzame en gezellige dag. De EGJJF heeft wederom weer een geweldig toernooi georganiseerd. De combinatie van de mooie locatie, goede crew, prachtige medailles en overzichtelijk en vloeiend verloop van de partijen maakte het voor zo’n 150 deelnemers weer een mooie ervaring. We hopen weer op een vervolg volgend jaar, dan zal Gracie Jiu Jitsu Gouda zeker met meer man vertegenwoordigd zijn.

Roald Visser

Frank Strooker