Vier EGJJF leden uit Heerhugowaard, Breda en Gouda namen afgelopen dagen deel aan de European Championship in Lissabon. Eén van de grootste BJJ-toernooien van de wereld. In 2018 telde het toernooi 4000 deelnemers uit meer dan 70 landen.

Ursus Metten (BJJ Olympiawaard) behaalde op dit EK de zilveren medaille. De blauwe bander vocht twee aantrekkelijke partijen waarin veel gebeurde en hij won op punten. In zijn derde (finale)partij werd hij verrast door een snelle triangle opzet waarbij hij zijn balans verloor. De vreugde om het zilver was er niet minder om. In 2017 wist Ursus ook al het brons te bemachtigen.

Herman van den Berg (MATS Breda) behaalde maarliefst twee medailles. Met zijn rustige beheerste aanvallen wist hij al zijn partijen te winnen in zijn categorie en kreeg goud om zijn nek gehangen. Vervolgens mocht hij deelnemen aan de Open Klasse, waar de winnaars van verschillende gewichtsklassen tegen elkaar uitkomen. Ook hier wist hij een prachtige 2e plaats te behalen. De blauwe bander laat hiermee zien een topper te zijn op dit niveau. Vorig jaar stond hij namelijk ook op de hoogste trede van het podium op het EK.

Dennis Kollof (BJJ Olympiawaard) streed twee taaie partijen in de Ultra Heavy weight (100+) categorie waarin Dennis met 117 kg de lichtste was. Het bleek erg lastig om door de sterke grips te werken van de zwaargewichten en na diverse pogingen lukte dit ook niet. Dit resulteerde in beide gevallen in een staande partij met veel strafpunten waarbij de scheidsrechter een winnaar moest kiezen. De eerste was voor Kollof, de tweede voor zijn tegenstander.

Gracie Jiu Jitsu Gouda instructeur Frank Strooker moest helaas ook het onderspit delven met minimaal puntverlies. Zijn Britse tegenstander hield alle pogingen van de bruine bander af maar viel zelf nauwelijks aan. Frank had mogelijk de partij kunnen winnen op beslissing van de scheidsrechter bij een 0-0 stand omdat hij veel meer aanviel. Echter nam hij nog iets meer risico en na een mislukte takedown wist zijn tegenstander ergens een advantage punt te scoren. Hiermee sloot hij zichzelf uit voor de volgende ronde.

Deze BJJ-ers streden in diverse Masters divisies (+30 jaar) en hopen met hun deelname meerdere, met name jongere teamgenoten te motiveren voor het volgende jaar. Naast deelname aan een onvergetelijk toernooi, is Lissabon een prachtige stad en gezellig om te vertoeven met een team. De teamband versterkt tevens met de support en coaching. Mocht je zelf verliezen, dan kun je alsnog als team winnen!

Gefeliciteerd met jullie prestaties mannen, we zijn trots op jullie vertegenwoordiging!