saulo-ribeiro_seminar_egjjf_gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-18Niemand minder dan Master Saulo Ribeiro bracht een bezoek aan Venlo voor een geweldige seminar afgelopen zaterdag. De legendarische 5e-graads black belt en 9-voudig wereldkampioen nam medaille winnaars (World en European Championships) Gustavo Diaz en Victor Hugo mee. Het seminar, dat werd verzorgd door de EGJJF, trok een volle zaal. En uiteraard konden een aantal leden van Gracie Jiu Jitsu Gouda zo’n kans ook niet laten schieten. Zo’n honderd geïnteresseerde BJJ-ers kregen waar voor hun geld. Ruim drie uur lang kon men genieten van de “Ribeiro experience”. Na een stevige warming up kwamen technieken aan bod die bij velen de ogen openden. De goedlachse en humoristische Saulo hoefde geen moeite te doen om de grote groep te vermaken. De sfeer was opvallend gezellig en ontspannen en mede dankzij Gustavo en Victor kwam niemand aandacht tekort. Zowel Saulo, Gustavo als Victor namen elk een deel van het seminar voor hun rekening, onder andere met technieken als openen en passeren van de gesloten guard, triangle choke verdediging, spiderguard sweep en submissies en lassoguard variaties.

“Jiu Jitsu is designed to make you quit”

Naast de prachtige en effectieve technieken deelde de oprichter van BJJ Library met ons zijn filosofieën over Jiu Jitsu. De nadruk lag met name op de zelfdiscipline en manier van trainen. “Je moet jezelf pushen! Jiu Jitsu is gemaakt om je ermee te laten stoppen, maar als je doorzet dan krijg je er iets onbetaalbaars voor terug. Witte banders vormen de belangrijkste groep. Die groep zit in de cruciale fase. Je kunt niet iemand leren taai te zijn, maar je kunt ze hard leren werken. En dat kan voornamelijk met drillen, drillen, drillen! Als je niet drilt, moet je ook niet raar op staat te kijken dat bepaalde technieken in de praktijk niet lukken.”

Na afloop van de seminar werd afgesloten met een nieuwjaarsborrel, maar veel van die tijd werd ook op de mat doorgebracht. Saulo Ribeiro en zijn topniveau competitievechters Gustavo en Victor namen alle tijd om met iedereen te sparren die wilde. Nog ruim twee uur na het seminar leken de helden onvermoeibaar en bleken onverslaanbaar. Een geweldig niveau om zelf naar te streven en voorlopig zijn we nog wel even zoet met het oefenen met de technieken en tips die we dit seminar hebben geleerd.

De zondag erna volgde een lerarentraining van Saulo Ribeiro bij AmsterdamBJJ. Gracie Jiu Jitsu Gouda instructeur Danny Kruithof was aanwezig en kon met behulp van persoonlijkere aandacht aan diverse technieken werken. Zoals we van hem gewend zijn, documenteert Danny alle informatie nauwkeurig zodat we zowel in Gouda als Rotterdam alles weer van hem kunnen leren.

Wil je meer foto’s zien? Klik hier!

saulo-ribeiro_seminar_egjjf_gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-16
saulo-ribeiro_seminar_egjjf_gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-2
saulo-ribeiro_seminar_egjjf_gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-9
saulo-ribeiro_seminar_egjjf_gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-17
saulo-ribeiro_seminar_egjjf_gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-11
saulo-ribeiro_seminar_egjjf_gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-6
saulo-ribeiro_seminar_egjjf_gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-12
saulo-ribeiro_seminar_egjjf_gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-4
saulo-ribeiro_seminar_egjjf_gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-10
saulo-ribeiro_seminar_egjjf_gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-7