De Rickson Gracie Cup 2018 werd afgelopen zaterdag voor het eerste georganiseerd in Nederland. Het toernooi vond plaats in de prestigieuze Maaspoorthallen in Den Bosch en de gehele dag vonden wedstrijden plaats voor kinderen, vrouwen en mannen. Ook een groepje leden van Gracie Jiu Jitsu Gouda was aanwezig om te strijden voor een podiumplek.

Na een aantal zware partijen sleepten Sebastiaan van Oort, Casper van Laar, Anton en Django Dellius diverse medailles binnen. Athanasios Androutsos vocht erg sterk, maar kon dit helaas niet omzetten naar een podiumplek. Ook onze BJJ instructeurs Danny Kruithof (-76 kg brown/black) en Frank Strooker (-94 kg brown/black) behaalden in hun categorieën brons en zilver.

Sebastiaan meldde zich in een opwelling aan als deelnemer. De onervarenheid zorgde voor enige zenuwen, maar die bleek hij snel de baas te zijn. Op één partij na, die hij verloor op een enkelklem, won hij al zijn partijen overtuigend op submissie. Hierdoor won hij de bronzen medaille.

Casper schoof een ronde door omdat zijn tegenstander afwezig bleek. In zijn opvolgende partij controleerde en domineerde hij zijn tegenstander volledig en finishte met een armklem. Met zijn gouden medaille kwalificeerde hij zich voor de open klasse waar hij meer partijen kon vechten. Ook hierbij wist hij overtuigend te vechten en een extra bronzen medaille te winnen.

Anton was weer op dreef zoals we van hem gewend zijn. Zijn aanvallende game zorgt voor aantrekkelijke partijen. Na een paar gewonnen partijen, waaronder één met een prachtige rear naked choke, greep Anton in de finale maar net naast het goud. Zijn Zuid-Koreaanse tegenstander was erg gedreven en won met klein puntverschil.

Django slaagde erin om in de zwaargewicht categorie zijn partijen te winnen met een collar choke. Net als zijn teamgenoten was zijn spel controlerend en aanvallend. Hierdoor was de tweede gouden medaille een feit.

Danny en Frank begaven zich in een poule met tegenstanders van hoog niveau. Het was jaren geleden dan Danny deelnam aan een toernooi en hij moest wennen aan het tempo en de intensiteit, maar won uiteindelijk het brons.

Frank won overtuigend van een Brit met een collar choke, maar moest het onderspit delven tegen een zeer gedreven Duitser en verloor op punten. In de open klasse versloeg hij een andere Duitser met een triangle choke, maar kon vervolgens niets inbrengen tegen de Braziliaanse blackbelt uit Spanje in de finale. Frank kreeg twee zilveren medailles om zijn nek gehangen, waarvan de laatste werd uitgereikt door Master Rickson Gracie die op het laatste moment een bezoek bracht aan het toernooi.

Al met al een zeer geslaagde dag met 2x goud, 3x zilver en 3x brons. Wij zijn erg trots op jullie prestaties, van harte gefeliciteerd!

Bekijk onderstaand een selectie video’s van de mooiste partijen.

Casper

gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-logo-dojo-rickson-gracie-cup-2018-casper-goud+brons-3

Anton

gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-logo-dojo-rickson-gracie-cup-2018-anton-zilver

Frank

gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-logo-dojo-rickson-gracie-cup-2018-Frank-zilver-3

Django

gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-logo-dojo-rickson-gracie-cup-2018-django-goud

Danny

gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-logo-dojo-rickson-gracie-cup-2018-danny-brons-3

Athanasios

Sebastiaan

gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-logo-dojo-rickson-gracie-cup-2018-sebastiaan-brons-1