Afgelopen weekend vond het 3-daagse EGJJF Autumn Camp 2018 plaats in Goirle. Na verwelkoming en diner beet Raoul Hiwat (1e-graads Rickson Gracie Jiu Jitsu blackbelt) de spits af met het eerste seminar. Na het behandelen van diverse takedowns besteedde de Amsterdammer aandacht aan de butterfly guard en hoe te werken vanuit deze positie bij een inactieve tegenstander. Zijn leerling Abdel Ziamari verzorgde de seminar “Injury prevention”.

Eén van de hoogtepunten was de komst van de Franse Patrick Bittan. De 5e graads blackbelt vulde, naast de seminar van Abdel, de zaterdag met twee seminars, waarvan de eerste met het onderwerp “Pressure passing”. De druk waarmee de guard gepasseerd wordt en cross side wordt gecontroleerd is hem geleerd door Master Rickson Gracie zelf. Deze druk wordt veelal misvat en onderschat en daardoor nauwelijks gebruikt in de competitie. Maar de instructor van de internationale special forces liet voelen hoe serieus en effectief de techniek is. Het voorkomen van deze pass was erg moeilijk, maar ook de verdediging werd uitvoerig doorgenomen.

Bij het tweede seminar van de fransman kwamen wapens aan bod. Er werden diverse technieken geoefend met stokken en botte stalen messen waarbij de intentie werd opgevoerd. Maar er kwam tijdens zijn uitleg en de oefeningen ook een duidelijke boodschap naar voren. Voorkom het gevecht tegen een mes want je bent waanzinnig kwetsbaar. Vooral bij een hogere intensiteit was verdedigen erg moeilijk en werd men regelmatig op vitale delen van het lichaam geraakt. Ondanks de aandacht die de EGJJF-aangesloten scholen besteden aan zelfverdediging, was dit een goede reality check. Desalniettemin is er een hoop geleerd en geoefend en is de kans op een succesvolle verdediging toch weer iets gegroeid.

Het herfstkamp werd afgesloten met een gi-seminar van 1e graads Rickson Gracie Jiu Jitsu blackbelt Michel verhoeven. Met praktische tips over het behouden van de mountpositie en submissies zal ieders game aanzienlijk verbeterd zijn. Tot slot verzorgde Maxim Leijdekker uit Purmerend een goed opgebouwde MMA seminar waarbij de nadruk werd gelegd op realistisch aanvallen en goed partnerschap. De trainer van Fedor Emelianenko leerde de deelnemers praktische technieken om de afstand te overbruggen bij stoten naar het hoofd en een mooie verdedigende sequence na een shoot naar de benen.

’s Avonds werd er na een lachwekkende EGJJF Quiz gezellig gedronken, gedanst, gelachen en uiteraard… gerold op de mat tot in de late uurtjes. Kortom, geweldige sfeer in de Judo Academy in Goirle. Een goed verzorgd, leerzaam en gezellig weekend, tot volgend jaar!

egjjf-autumn-camp-2018_seminars_gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-4
egjjf-autumn-camp-2018_seminars_gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-5
egjjf-autumn-camp-2018_seminars_gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-11
egjjf-autumn-camp-2018_seminars_gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-12
egjjf-autumn-camp-2018_seminars_gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-7
egjjf-autumn-camp-2018_seminars_gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-1