xande-ribeiro_seminar_egjjf_gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-FLYERAfgelopen weekend genoot een grote groep, waaronder Gracie Jiu Jitsu Gouda-leden, van de technieken van 7-voudig wereldkampioen Xande Ribeiro. De 4e-graads Jiu Jitsu black belt legde uit hoe effectief de shin shield guard is en hoe deze vanuit diverse posities gepakt kan worden. Het brengen van de tegenstander in zijn guard, de door hem genaamde “black hole”, is essentieel om de tegenstander te submitten. Van hieruit werden onder andere de details van zijn cross collar choke behandeld.

Naast de uitleg van deze technieken weidde hij uit over zijn visie op de tegenwoordige Jiu Jitsu. “Tegenwoordig voel ik geen gevaar meer. Iedereen graait naar de kraag of iets anders om naar een sweep te werken. Je kan me sweepen, maar afmaken ga je me niet. Men is het vermogen verloren om dodelijk te zijn”. Xande heeft dan ook een onmogelijk te passeren guard waar onvoorkomelijke submissies op de loer liggen.

Rickson Gracie Jiu Jitsu brown belt Mike Invict haalde de BJJ held over om dit seminar te geven in Nederland. De EGJJF faciliteerde het event op de mooie EGJJF-locatie van BJJ Rotterdam.

Tevens werd er op de dag erna een private seminar gehouden voor EGJJF-instructors, ditmaal op de locatie in Amsterdam. Met een select groepje van elf man, waaronder Danny Kruithof en Frank Strooker uit Gouda, startte Ribeiro met een warming up van een uur met allerlei Gynastica Naturale oefeningen. Soepelheid, vloeiendheid en begrip van mechaniek en momentum waren goede onderdelen voor de opvolgende technieken en sparringsronden. Op verzoek werden diverse technieken behandeld. Opvallend was dat vanuit alle posities werd gewerkt naar de shin shield guard die bij het algemene seminar werd behandeld, of dit nu bijvoorbeeld mount-escape of cross side escape was. Een mooie en duidelijke visie die in de praktijk zichtbaar werd.

Tot slot kregen de instructors de kans om tegen de legendarische competitievechter te sparren. Leerzaam om te voelen hoe Xande stapsgewijs alle aanvallen neutraliseert en met gemak het tij keert zodra hij daartoe besluit. Genoeg te leren de komende jaren, dus gauw weer de mat op!

Seminar zaterdag 4 augustus

xande-ribeiro_seminar_egjjf_gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-5
xande-ribeiro_seminar_egjjf_gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-4
xande-ribeiro_seminar_egjjf_gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-2
xande-ribeiro_seminar_egjjf_gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-3

Seminar zondag 5 augustus

private_xande-ribeiro_seminar_egjjf_gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-2
private_xande-ribeiro_seminar_egjjf_gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-1
private_xande-ribeiro_seminar_egjjf_gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-3
private_xande-ribeiro_seminar_egjjf_gracie-jiu-jitsu-gouda_bjj-braziliaans-jiu-jitsu-zelfverdediging_selfdefense-4